Норвегия е решила да дари на Украйна изтребители F-16, съобщи местният телевизионен

...
Норвегия е решила да дари на Украйна изтребители F-16, съобщи местният телевизионен
Коментари Харесай

Норвегия се съгласи да дари изтребители F-16 на Украйна

Норвегия е решила да подари на Украйна изтребители F-16, заяви локалният ефирен канал TV 2 на 24 август, базирайки се на неназовани източници.

Не се показва какъв ще е броят на бойните самолети, които Осло има намерение да прати на Киев. Ако информацията се удостовери, Норвегия ще стане третата страна след Дания и Нидерландия, която дава обещание създадените в Съединени американски щати изтребители от четвърто потомство за укрепване на Военновъздушните сили на Украйна.

TV2 съобщи, че норвежкият министър председател Йонас Стрьоре е дошъл в Киев по покана на президента Володимир Зеленски за Деня на независимостта на Украйна, който е през днешния ден.

Правителственият началник на Норвегия е поел ангажимент да даде на украинските сили противовъздушни ракети IRIS-T и съоръжение за разминиране. Скандинавската страна ще окаже помощ на Украйна и в обезпечаването на доставките на газ и електрическа енергия.

През 2022 година Осло завърши извеждането от употреба на своите F-16 в интерес на по-новите изтребители F-35. По данни на разследващата компания с открити източници Janes - Норвегия е извадила от приложимост всичките си останали 57 самолета F-16AM/BM.

През юни 2023 година норвежката Агенция за отбранителни материали завърши продажбата на 32 самолета F-16 на Румъния. Около 12 норвежки самолета са били продадени на частната американска група Draken International, само че към момента не са доставени, твърди Defense Post.

Дания публично разгласи, че ще даде на Киев 19 от своите изтребители F-16, като съгласно датския министър-председател Мете Фредериксен първата партида от шест самолета се чака да дойде до Нова година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР